Hallo iedereen!

Wij zijn Lizanne en Brenda. Sinds afgelopen winter zijn wij actief bij de springgroep. Dit doen wij vooral om ons uit te dagen, maar ook om een beetje in vorm te blijven voor onze zomersport: polsstokverspringen. Beter bekend als fierljeppen. Ons is gevraagd om een stukje te schrijven over de combinatie polsstokverspringen en de springgroep. Daarom een korte uitleg wat polsstokverspringen is.

Polsstokverspringen is een erg luxe manier van slootje springen. Op schansen van circa 2.00m hoog springen wij over (of helaas in 😉) een waterbak van minstens 9 meter breed. Het doel is om zo ver mogelijk te landen in het zandbed. Verre sprongen zijn afhankelijk van een stevige aanloop, rechte insprong, snelle klimslagen en een felle uitsprong. Vele spieren worden daarbij gebruikt, vandaar dat we de combinatie doen met de springgroep. Maar eerlijk is eerlijk, wij doen polsstokverspringen en de springgroep vooral als hobby. Waar polsstokverspringen vraagt om korte explosieve spieren, vraagt de springgroep vooral om lenigheid (en explosiviteit in de sprong zelf natuurlijk). Voor de echte diehards polsstokkers wordt meestal de combinatie gemaakt in de vorm van bootcamp achtige oefeningen.

Nu is het weer herfst en zijn de stokken opgeruimd. Ons zal je weer vaker zien bij jullie in de sportzaal. Als jullie benieuwd zijn naar deze sport, vraag dan gerust in het voorjaar waar de wedstrijden zijn. Elke week zijn er drie wedstrijden op maximaal 20km afstand van Gouda. Als je benieuwd ben naar de echte top polsstokkers, kom dan volgend jaar naar het NK polsstokverspringen 2024!

Veel turnplezier en tot in de sportzaal!

Groetjes,

Lizanne en Brenda

Bijschrift redactie:
Zo’n 10-15 jaar geleden waren ook een aantal turnsters van onze vereniging actief met de polsstok, maar dan in polsstok hoogspringen (atletiek). De explosiviteit van sprong en hun lenigheid als turnster kwam goed van pas! Zij konden al snel hoog over de lat springen en deden mee in de Nederlandse top. Oud lid Femke heeft zelfs de Olympische Spelen gehaald met polsstokhoogspringen!

|