B-selectie laat zich van zijn beste kant zien in oefenwedstrijd

De 31 meiden van de B-selectie van Velocitas lieten op zaterdag 13 december voor het eerst de nieuw geleerde oefeningen van dit jaar zien. In de turnhal in Alphen aan den Rijn had trainster Floortje Euser een oefenwedstrijd georganiseerd. Met een eigen jury, die de meiden beoordeelden op hun prestaties op balk, brug, mat en sprong. Er werd geturnd op het niveau van de 5e en 6e divisie (D2 en D3 + jeugd keuze).

Relaxt begin
Vóór de wedstrijd, die om 14.00 uur begon, was de zaal vrij. Daardoor konden de turnsters zich heerlijk uitleven op de professionele trampoline en de befaamde valkuil. Na de echte opwarmoefeningen startten de turnsters in drie groepen met daarbinnen nog verschillende niveaus: jeugd 1 en jeugd 2 (geboren in 2002 en 2003), pupil 1 en pupil 2 (geboren in 2004 en 2005) en instap en pupil I (geboren in 2006 en 2005).

Alle turnsters lieten zich van hun beste kant zien. De vele ouders en opa’s en oma’s zagen mooie handstanden en zweefstanden op de mat, handstand platval of handstand overslag op de sprong, zwaaien en borstwaartsom op de brug en zweefstanden op de balk. Het publiek genoot tussen alle turnoefeningen door van koffie, thee en zelfgebakken cake. Een paar ouders legden alle prestaties vast op film en foto, zodat de meisjes naderhand hun oefeningen terug kunnen kijken.

Enthousiaste aanmoediging
Vooral voor de instappers was het spannend, want veel van de meisjes turnden hun eerste wedstrijd. Soms vergaten ze de jury te groeten of wisten ze even hun oefening niet meer, maar een wedstrijd als deze is een mooie manier om daaraan te wennen. De jongste turnsters begonnen op de mat en lieten er mooie koprollen en zweefstanden zien. In de tweede ronde mochten zij hun handstand platval demonstreren bij de sprong. Goed aanlopen is soms best lastig…. Bij de derde ronde op brug zag de hoekhang er bij iedereen netjes uit. Ook de balkoefening in de laatste ronde verliep prima. Aan steun van de ouders en opa’s en oma’s ontbrak het zeker niet. Zij moedigden de jongste turnsters enthousiast aan.

Mooie koprollen op de balk
De groep met pupillen 1 en 2 begon op balk, voor velen het moeilijkste onderdeel. De turnsters lieten zich hier van hun beste kant zien. Bijna iedereen bleef bij de koprol op de balk! Ook de zweefstanden en afsprongen werden netjes uitgevoerd. Bij de matoefening in de tweede ronde passeerden handstand-doorrol, kaarsen en radslagen op één hand de revue. Bij de sprong in de volgende ronde was het even wennen dat de handstand platval op de kast moet worden uitgevoerd. Het laatste onderdeel – brug –zat ophurken in het programma; ook dat verliep voor velen goed.

Draad weer oppakken
De oudste turnsters – jeugd 1 en 2 – begonnen goed bij de sprong, met voor de meesten een handstand-overslag over de kast. Op het tweede onderdeel stond de brug op de planning. Een korte oefening, waarbij het ophurken en zwaaien prima werd uitgevoerd. De balk in de ronde erna was voor velen een struikelblok. De koprol zorgde veel valpartijen, maar gelukkig pakten de turnsters de draad weer goed op. Ook was de balk een mooie test om te kijken of de meiden alle moeilijke figuren en pasjes konden onthouden. Gelukkig betekende een vergeten pasje vandaag niet meerdere punten aftrek. Ze turnden de vierde ronde op de mat met handstand-overslagen, radslagen op één arm en hier en daar een prachtige spagaat. Het enige jeugd 2-lid mocht de wedstrijd afsluiten met de matoefening op muziek, die vele uren inspanning van trainster en turnster had gekost. Een prachtige salto zorgde voor een perfect einde, wat het publiek beloonde met een verdiend applaus.

Medaille en diploma
Voor alle turnsters was er na de wedstrijd cake, een medaille en een diploma, waarop de juryleden hadden aangegeven welke onderdelen matig, voldoende, goed of top waren uitgevoerd. Aan de hand hiervan kunnen de turnsters zichzelf dit seizoen verder verbeteren. Voor iedereen die heeft geturnd of geholpen, bedankt voor jullie inzet. Op naar de volgende wedstrijd!

|